Călătoria de la A Avea la A Deveni

Călătoria de la A Avea la A Deveni

De când am reușit să trec prin această transformare, sau ceea ce eu numesc Călătoria de la A Avea la A Deveni, am devenit efectiv fascinată de orice resursă care îmi poate clarifica și mai mult cum are ea loc. Deși cred cu tărie că conștientizarea celor 4 corpuri (fizic, mental, emoțional și spiritual) pe care le avem ne aduce mult mai aproape de această transformare (citește mai multe desprea cest proces aici), practica / experimentarea în sine este totuși cea care ne ajută să facem saltul de la a ne conștientiza fiecare ,,corp,, în parte dar și fiecare nivel de conștiință:  


       
  • nivelul 1 sau nivelul victimei, când te conștientizezi doar fizic,
  • nivelul 2 sau nivelul la care te trezești, cel în care devii conștient(ă) de mintea ta, devii conștient(ă) de sine,
  • nivelul 3 echivalent autocunoașterii (și a sistemului energetic cu cele 7 chakre) dar și a emoțiilor cu care operezi și
  • ultimul nivel, cel al corpului spiritual, când începi să influențezi lumea în bine. Și devii.
      
 
     În acest articol am să îți mai prezint o viziune asupra acestei călătorii, una ce ține de neuroștiințe - că tot îmi plac mie atât de mult, deși nu aș îndrăzni să spun că le stăpânesc, nu am făcut școală pentru asta.  Dar am înțeles cât de cât cum funcționează și o să îți explic și ție. La nivel fizic, noi avem 3 creiere: neocotexul, creierul limbic și creierul reptilian. Fiecare dintre ele își face partea lui de treabă:
  1. neocortexul este creierul rațional, sau mintea conștientă,
  2. creierul limbic este creierul emoțional iar
  3. creierul reptilian este creierul instinctual.
Dar hai să le luăm puțin pe rând ca să înțelegem mai bine cum funcționează ele:  
 
  1. Neocortexul

este cel care ne ajută să stăm în 3D (a treia dimensiune unde experimentăm)  și ocupă circa 40% din creier. Ca și exemplu, 17 % din creierul maimuțelor e neocortexul, sau 4% la pisici. Deci, ce ne diferențiază de celelalte specii de pe pământ (ca să nu spun animale că puțini acceptăm că asta este adevărata noastră natură, o altă specie de animale - mai evoluată) este capacitatea de a trăi conștient. Evident, dacă ne trezim, dacă trecem la nivelul 2 de conștiință. Tot neocortexul este centrul creativ, el având și funcția executivă - adică e CEO-ul creierului și poate jongla între atenție, invenție, focus, intenție sau speculație. El ne ajută să învățăm lucruri noi sau să trăim experiențe noi prin crearea de noi căi neuronale - s-a dovedit științific că o oră de studiu pe un subiect nou ajută la construirea de noi căi neuronale.

2. Creierul limbic

Odată ce înveți să folosești mintea conștientă, sau neocortexul, o personalizezi în funcție de interesele tale, practic începi să experimentezi altceva, ai o nouă cunoaștere - corpul traducând în acțiuni această cunoaștere. Și, cu cât experimentezi mai mult, cu atât începi să cunoști din ce în ce mai multe emoții cu ajutorul celor 5 simțuri care te conectează la mediu (auz, văz, miros, tactil și miros). Practic, creierul limbic se activează și creează o emoție, un sentiment. Când simți Iubire, de exemplu, îți înveți corpul, chimic vorbind, să accepte/înțeleagă ceea ce mintea a înțeles deja.  

Așadar, cunoașterea (a gândi) este pentru minte, iar experiența (a face) este pentru corp.

 

Când începi să experimentezi ceea ce gândești, devii întruparea a ceea ce gândești.

  Așadar, creierul limbic este cel care îți învață corpul să înțeleagă ceea ce mintea a înțeles la nivel intelectual, ca informație. Creierul limbic este și sediul sistemului nervos autonom, cel care reglează nivelul zahărului din sânge, nivelul hormonilor, temperatura, respirația, bătăile inimii. Atunci când ai o experiență, semnătura emoțională a acelei experiențe îți schimbă corpul într-un fel. Dacă e o experiență plăcută, o poți trăi de atâtea ori de câte vrei tu, mai ales dacă tu ai creat-o, astfel încât să-ți programezi corpul cât și mintea  ca la nivel neurochimic să lucreze ca fiind unul. Practic, fiind prezent(ă) și atentă la cum se manifestă corpul, corpul învață acea emoție pozitivă. Și, cu cât o faci mai des, devine un obicei.

3. Creierul reptilian / cerebelul

Odată devenit obicei, înveți o anumită stare (de bine de exemplu) și se activează al treilea creier - cerebelul  sau creierul reptilian. Acesta este responsabil pentru memoria implicită unde ai făcut acel lucru de atâtea ori încât a intrat în sistem, nici nu mai trebuie să faci efortul de a-ți aduce aminte să îl faci.  

În punctul acesta ai devenit.

 
Și o să își dau exemplu, mai simplist așa, și anume acela când înveți să conduci:
  • întâi primești informația pe care o preia neocortexul, informație pe care o ai și o înțelegi în felul tău (a gândi),
  • apoi începi să conduci - să experimentezi șofatul - apeși pe pedale, învărți de volan, semnalizezi, etc trecând prin diferite stări = de la agonie în trafic la extaz când te parchezi corect (a face),
  • iar spre final, după ce ai trecut cam prin toate experiențele șofatului (sperăm mai puțin un accident), realizezi că acum conduci mașina dar în același timp vorbești la telefon. Când conduci, nu o mai faci conștient - aici deja a intervenit creierul reptilian care a memorat întregul proces.
Mai mult, ai devenit șofer (a deveni). Concluzionând, dacă explicăm această călătorie din perspectiva neuroștiințelor - întâi gândești, apoi faci și ulterior devii, prin repetiție.  

 

Repetiția e cheia marilor succese.

 
  Dacă tragem linie, munca noastă trebuie să fie cea în care trebuie să trecem de la a ști/ a avea informația - la a experimenta/face - la a cunoște/a deveni. Pe scurt, de la minte în corp și apoi din corp în suflet sau  

 

de la a ști cu mintea, la a face cu mâinile și la a cunoaște cu inima.

 

Omul comun devine un OM EXTRAORDINAR când face această călătorie:

A Ști (informația) - A Face - A Deveni.

  Neurogeneza - știința creării noilor căi neuronale - ne spune că oamenii încep să învețe lucruri noi și să aibă experiențe noi dar să și înflorească - sau să le crească căi neuronale noi - în doar 4 zile.

Așadar, ce trebuie să faci diferit?

Să îți schimbi gândurile, pentru că:
  • 80, 90% aceleași gânduri înseamnă aceleași acțiuni, aceleași emoții, aceeași experiență
  • alte gânduri  vor însemna alegeri noi, experiențe noi, emoții noi.
Și acum te-ntreb:

Cine vrei să Devii?

 
 

 

Comments are closed!

Acest site utilizează fișiere cookie. Prin continuarea navigării, sunteți de acord cu utilizarea acestui tip de fișiere. Mai multe informații pot fi consultate prin accesarea Politicii de confidentialitate. Politica de confidentialitate and Termeni si conditii

Te-ai hotărât? Sună-mă acum
error: Conținutul acestui site se află sub protecția drepturilor de autor. In situația în care intenționezi să distribui, te rog să atribui dreptul de autor afișând vizibil link-ul de unde ai luat materialul. Link-ul trebuie să fie către articolul specific și nu către pagina de start. Nu ai dreptul de a utiliza conținutul acestui blog având la baza motive comerciale decât dupa ce ți se va permite acest lucru. Solicitările de permisiune le primesc pe contact@alexandrahustiu.ro