Intrăm într-o perioadă în care creativitatea și gândirea critică devin esențiale în câmpul muncii în măsura în care AI-ul preia mare parte din activitățile care pot fi repetate/automatizate. Astfel, zona de dezvoltare personală ia amploare din ce în ce mai mare, incluzând tot felul de terapii sau forme de coaching, dar și zona de transformare personală cu ajutorul a ceea ce se numenste coaching transformational.
Nevoia
Eu personal sunt de părere că fiecare formă de terapie/coaching este bună în felul ei, atât timp cât îți satisface nevoia punctuală pe care o ai în momentul dat. Așadar,
Ce NEVOIE ai ?
Vrei să crești din punct de vedere profesional, ca și angajat(ă)? Îți trebuie coaching de carieră. Vrei să îți crești business-ul, să faci Scale Up? Business coaching-ul este soluția pentru problema ta. Ai depresie post-natală? Puțină terapie cognitiv- comportmentală s-ar putea să te ajute. Vrei să trăiești o viață mai împlinită din toate punctele de vedere? Există Life Coaching, sau terapia centrată pe soluții te poate ajuta.
Omul comun devine EXTRAORDINAR: coaching transformational
O altă metodă prin care poți afla ce nevoie ai este să te raportezi la celebra piramidă a lui Maslow. Eu însă folosesc o piramidă ,,updatată,, care arată drumul către adevăratul potențial uman și unde se întâmplă transformarea de fapt. Și de unde începe nevoia de coaching transformational, acolo unde
Omul comun devine un OM EXTRAORDINAR.
Hai să îți explic cum să te raportezi la această variantă a piramidei lui Maslow:
- la baza ei stau nevoile fiziologice, cele pe care le avem noi toți oamenii: sex, hrană, aer,igienă, etc. (1)
- odată ce ne satisfacem aceste nevoi, începem să ni le satisfacem pe celelalte, cunoscute ca și nevoi de siguranță: integritatea fizică, sănătate, securitatea familiei și a casei, siguranța financiară, integritatea fizică (2)
- dacă avem aceste nevoi satisfăcute inconștient începem să ni le satisfacem pe următoarele, și anume nevoia de iubire și de apartenență: ne întemeiem o familie, ne facem prieteni, căutăm intimitatea sexuală (3)
- când avem toate aceste nevoi împlinite - fiziologice, de siguranță, apartenență și iubire începem să investim în stima de sine și în încrederea în propria persoană - aici începe adevărata dezvoltare personală:
Când începi să îți dorești să devii cea mai bună versiune a ta.
Din păcate mulți dintre noi ne oprim aici pentru că trăim într-o societate/cultură care promovează superficialitatea și egoismul, o societate în care mândria este una din emoțiile principale. Problema cu mândria este că avem un semn clar că îți raportezi viața la exerior, la cum ești perceput(ă), nu la interior, la cât de bine ești tu cu tine și la nivelul de potențial la care ,,operezi,, atât din punct de vedere profesional cât și uman. În locul acela înterior în care există coeziune internp dar și un început de transcendență de sine.
*imagine preluată din cartea ,,Brandul tău personal ești Tu,,
Mai mult, mândria este încă sub auspiciul fricii și al forței (nu al puterii personale). De altfel este și în afara zonei de conștiință - deci nu te-ai trezit, nu ești conștient(ă) de tine.
Descoperirea Puterii Personale prin coaching transformațional
Și aici intervine coaching-ul transformațional: momentul acela când vrei să îți descoperi puterea personală. Când vrei să îți rescrii povestea de viață. Pentru că
Atunci când îți scrii POVESTEA, îi scrii și finalul.
Pentru că DA, îți poți aroga oportunitatea aceasta prin Liber Arbitru - e destul să vrei. Dar pentru asta trebuie să înceapă să ardă în tine o nouă nevoie - cea de auto-actualizare, unde moralitatea, creativitatea, spontaneitatea, lipsa de prejudecăți și capacitatea de a accepta realitatea așa cum e devin esențiale. Mai mult, cu ajutorul a ceea ce se numește coaching transformational vei descoperi Cine vrei să devii, acesta fiind rolul de bază al coach-ului transformational - de a descoperi în mintea ta toate acele portițe care duc către această identitate - și asta pentru că pe parcursul celor 12 luni (în cazul în care optezi pentru Academia de Personal Branding ,,Brandul tău personal ești Tu,,) treci printr-un întreg proces de purificare și rescriere a tuturor credințelor tale limitative dar și redefinire a comportamentelor tale către Cine vrei să Devii.
Povestea ta
Așadar,
Pentru a-ți rescrie povestea de viață vei trece prin procesul de eliberare, purificare și apoi transformare.
Și asta presupune mai mult accent pe A FI, nu pe A FACE. Acest moment marchează
Pentru că devii, dintr-un om comun, un OM EXTRAORDINAR.
Din supraviețuitor, CREATORUL PROPRIEI REALITĂȚI.
Din victimă, PROPRIUL TĂU EROU.
ps: nu uita,
Atunci când îți scrii POVESTEA, îi scrii și finalul.